Subiecte rezolvate

Rezolvarea subiectului al II-lea din varianta 2 / 2011 – Bacalaureat istorie

Exemplu de rezolvare a subiectului al II-lea din varianta 2 / 2011 – Bacalaureat istorie Var_02_2011

1. Spaţiul istoric menţionat în sursa dată este Spania;

2. Forma de guvernământ a statului conform sursei este „monarhia parlamentară”;

3. Conform textului, documentul adoptat prin referendum este Constituţia, iar anul adoptării ei este 1978;

4. Două informaţii referitoare la armată, conform sursei, sunt: „Regele a fost făcut şef al Forţelor Armate” şi „armatei îi este acordat un rol special, deşi, în mod destul de ciudat, ea nu este o mare forţă”;

5. Un punct de vedere referitor la rolul prim-ministrului în reformarea statului este că Adolfo Suarez, în calitatea sa de prim-ministru, a jucat un rol esenţial în democratizarea ţării, punând bazele pluralismului politic, caracteristică importantă a democraţiei, deoarece „a abolit structura franchistă a monopolului de partid, a introdus un sistem pluripartid”. Tot el a reinstaurat o serie de drepturi şi libertăţi, organizând alegeri libere, democratice, astfel el „a legalizat sindicatele, a reinstaurat libertatea de expresie şi libertatea presei, organizând (…) primele alegeri libere din 1936 încoace.”

6. În Europa secolului al XX-lea au existat practici politice totalitare deoarece totalitarismul a a fost instaurat în unele state precum Italia, Germania sau U.R.S.S.  Prin urmare, în Italia interbelică au existat practici politice fasciste, în Germania interbelică practici politice naziste, iar în U.R.S.S. practici politice comuniste, atât în perioada interbelică, cât şi în perioada postbelică. Un exemplu de practică politică totalitară este monopartidismul, existenţa unui partid unic pe scena politică, care se identifică cu statul, astfel, alte partide erau interzise. În Germania nazistă, de exemplu, Partidul Nazist (NSDAP – Partidul Naţional-Socialist Muncitoresc German) era partidul unic în stat, orice altă grupare politică fiind eliminată. Pentru acapararea puterii se foloseau de manipularea maselor prin propagandă antidemocratică şi anticomunistă, folosirea terorii, violenţei, folosirea trupelor paramilitare, precum S.A., S.S., a poliţiei secrete (politice) Gestapo. Un exemplu în acest sens este incendierea clădirii Reichstagului în 1933, fapt pus pe seama comuniştilor, pentru a proceda la arestarea lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *