Rezolvarea subiectului al II-lea – model 2013
22/03/2013
Bacalaureat Istorie – Rezolvarea subiectului al II-lea – model 2013 Model subiect 2013
- Alianţa precizată în sursa dată este Puterile Centrale sau Tripla Alianţă;
- O informaţie referitoare la caracterul tratatului de alianţă încheiat de România în 1883 este că era un „tratat secret defensiv”.
- Statele care au încheiat tratatul cu România sunt: Austro-Ungaria şi Germania;
- Două informaţii referitoare la preocuparea politicienilor români pentru „problema naţională”: politicienii români s-au preocupat de „problema naţională” prin intermediul unor diferite manifestări „sub forma dezbaterilor parlamentare, a activităţii asociaţiilor cultural-politice …” şi sub forma „sprijinului material acordat românilor de peste munţi din partea oficialităţilor de la Bucureşti”.
- Din punctul meu de vedere după războiul de independenţă şi Congresul de la Berlin din 1878, unde independenţa României a fost condiţionată de modificarea articolului 7 din Constituţie şi de acceptarea schimbului teritorial cu Rusia, relaţiile ţării noastre cu statul ţarist s-au înrăutăţit mai ales datorită ameninţărilor cu ocuparea armată. Prin urmare aderarea României la „sistemul de alianţe” al Puterilor Centrale a fost determinată de „politica activă a ţarismului în sud-estul Europei”, de „izolarea treptată în care ajunsese România pe arena internaţională”, şi de „nevoia unei stabilităţi din punct de vedere politic după marele efort naţional al dobândirii deplinei independenţe”. Astfel, a fost încheiat „tratatul secret defensiv” cu Austro-Ungaria şi Germania la 18/30 octombrie 1883, care permitea realizarea obiectivelor ţării, consolidarea independenţei şi a suveranităţii naţionale.
- România s-a implicat în relaţiile internaţionale la începutul secolului al XX-lea şi a reprezentat un factor de stabilitate în zonă deoarece s-a implicat în rezolvarea tensiunii create de cel de-al doilea război balcanic din 1913, împotriva Bulgariei. Zona balcanică a reprezentat „butoiul cu pulbere al Europei”, iar cele două războaie balcanice din 1912-1913 au agravat situaţia, contribuind la acutizarea crizei ce a dus la izbucnirea Primului Război Mondial. Intervenţia României de partea Turciei, Serbiei şi Greciei a determinat înfrângerea Bulgariei. Prin urmare s-a încheiat tratatul de la Bucureşti, prin care România primea sudul Dobrogei, numit Cadrilater.